Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Meșteri ai îmbrăcăminții

În fiecare sat femeile încă mai știu să toarcă, în nopțile de iarnă, ca să își îmbrace familia și casa. Ele își pregătesc de obicei singure lâna pentru țesut.

Există, între Mara și Cosău, meșteri specializați care fac piese de port popular. În Budeşti se fac cămeși și țesături, printre care „zadii” şi trăisti  de către Anuța Ciceu; în Sârbi, de Ileana Borodi, în Călinești de Ana Andreica; în Hoteni, de Ileana Hotea, și de fiica sa, Mariana Moldovan, căsătorită în Breb. În Breb sunt și alte mari meștere ce fac cămeși mândre, precum Ileana Bozai, Ileana Pop ce lucrează împreună cu fiica sa, Maria Bledea și nepoata sa, Maria Petric. Cioareci sau gube se fac la meșterul Ioan Berci.

În Sat Şugatag mai face cojoace la comandă cea care a moștenit meșteșugul de la marele meșter Nicoară Hotea, nepoata sa, Sultănica Bledea. Tot cojoace se fac și în Sârbi de meșterul priceput la multe, Ion Bălin.

Clopuri de paie sau talaș se mai fac în Sârbi  de cunoscutul meșter Vasile Borodi, iar în Budești Victorița Borodi nu lasă să piară meșteșugul tatălui său Ion Bârlea.

Turiştii pot vizita păstrătorii meşteşugurilor cu ajutorul agenţiilor locale care organizează circuite de o zi la meşterii din zonă. Pe cont propriu, turiştii pot afla uşor adresele meșterilor de la oamenii din sat, pentru a le face o vizită anunţată.

57232 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.