Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Meșteri în lemn și în împletituri

Ţinutul dintre Mara și Cosău este locuit de oameni iscusiți, care au știut întotdeauna să folosească resursele naturii din jur pentru a-și face traiul mai ușor. Casele vechi de aici sunt construite integral din lemn. Şi casele noi pot fi din lemn, uneori doar pe jumătate.  Le-au ridicat mâinile meșterilor pricepuți din satele Budești sau Sârbi, care știu să îmbine bârnele din lemn.

De pildă, meşterii Ioan și Ștefan Borodi din Budeşti înalţă porți bogat sculptate, iar meşterii Ioan Hotea şi Vasile Tămaş din Budeşti pregătesc și montează „șița” (șindrila) pe casă. Sunt meșteri în Desești care construiesc și biserici, cunoscând bine taina lemnului, printre care Vasile Pop, restaurator de biserici vechi.

Tot lemnul este sursă de inspirație și material artistic pentru multe alte creații. Astfel, Pătru Pop a Niții din Breb face adevărate bijuterii în lemn, sculptând prescurnicere („pecetare”), fuse cu zurgălăi sau  mici obiecte din lemn folosite în gospodărie, pe care le ornamentează din plin cu motivele tradiționale din zonă, printre care cruci, dinți de lup sau motive solare.

Printre  meșterii pricepuți din Breb se află şi Gheorghe Pop - Ciobilă care construieşte unelte agricole, furci şi greble din lemn de frasin, numai bune de adunat fânul și otava. Tot din Breb este și Gheorghe Chindriș – Gheorghe a Păulenii care este dulgher priceput și meșter de cruci.

Se găsesc aici sticle de horincă surprinzătoare în care a crescut, parcă de la sine, o scăriță de lemn sau o pară. Meșteri iscusiți ca Petru Pralea și Gheorghe Opriș din Sârbi îmbină migălos în acest mod lemnul cu sticla.

În satele parţial izolate de lume dintre Mara și Cosău, multe lucruri sunt făcute cu materii locale. De exemplu, pentru cărat mâncare la câmp, sau fructe, sau lemne sunt foarte practice coșurile de spate, ori de mână, pe care le fac meșterii din sate. În Breb, meșterul Vișovan Onisim face astfel de coșuri, de mărimi și forme diferite.

57234 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.