Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Meșteșuguri de pe Mara

 

În cadrul proiectului „Moştenire maramureşeană între Mara şi Cosău” finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, cod proiect SMIS 25363, derulat de Consiliul Judeţean Maramureş în comuna Ocna Şugatag în perioada 30 mai – 3 iunie 2013 se va desfăşura evenimentul Meşteşuguri de pe Mara.  

Conceput şi organizat special pentru punerea în valoare a tradiţiilor şi a folclorului zonei Mara-Cosău, acest eveniment va fi organizat ca o tabără în care doritorii  vor putea încerca şi vor fi iniţiaţi în tainele meşteşugurilor practicate în zonă.

Conform programului stabilit de comun acord cu toți actorii implicați în fiecare zi de desfășurare vor avea loc ateliere de meșteșuguri și demonstrații ale meșterilor populari din zonă selectați. De asemenea vor fi organizate vizite de studiu la diverse puncte de atracție turistică din zonă: biserici, mănăstiri și gospodării tradiționale, instalații tradiționale (pălincie, vâltoare, batoză) rezervații naturale și arii protejate.

Evenimentul constituie un prilej deosebit pentru organizarea unor activități de educare a tinerilor privind cunoașterea și păstrarea tradițiilor și folclorului din zona Țara Maramureșului, precum și un schimb de experiență în domeniul managementului cultural și cel al promovării turismului în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare din fonduri structurale.

Evenimentul are o durată de 5 zile cu începere pe 30 mai 2013, în prima zi având loc și deschiderea oficială a evenimentului de la ora 13:00. Evenimentul se va finaliza pe 3 iunie 2013.    

În cadrul evenimentului, cu o durată de desfăşurare de cinci zile, vor participa: meşteri populari din zona de proiect  selectați special pentru eveniment activi în domenii precum cusut clopuri și traiste, împletit coșuri din nuiele, cusut și brodat cămeși, gătit/socăcit, pictura pe sticlă, realizat garduri din nuiele, draniță și unelte agricole, prelucrare lemn, realizare opinci.

Având o mare deschidere atât către vizitatori, dar şi către păstrătorii tradiţiilor şi meşteşugurilor, tabăra va constitui o formă complexă şi foarte vizibilă de promovare a zonei şi patrimoniului local. În acelaşi timp, desfăşurarea taberei se doreşte a fi un model de promovare a turismului durabil prin valorificarea tradițiilor și culturii comunităţilor locale.

Organizatorii ar fi onorați de prezenţa a cât mai multor persoane interesate la acest eveniment!


57233 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.