Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Tânjaua de pe Mara

Data 08.05.2016, Localizare – comuna Ocna Șugatag, localitatea Hoteni

Unul dintre cele mai vechi şi atractive evenimente din judeţul Maramureş care promovează obiceiurile specifice perioadei primăverii, conservate până în prezent, este „Tânjaua de pe Mara” sau „Tânjaua Hotenarilor”.

Ediţia din acest an are loc duminică, 8 mai, în satul Hoteni, comuna Ocna Şugatag, la poalele Munţilor Gutâi, lângă pârâul Dărasca.

Este un obicei agrar străvechi care îl sărbătoreşte pe cel dintâi gospodar ieşit la arat. Acesta este petrecut cu alai, alături de feciorii care poartă 12 „tânjele” împodobite (proţapuri folosite pentru a prinde perechile de vite la jug). Turiştii prezenţi la această sărbătoare sunt cuceriţi de costumele viu colorate, de horile cântate de feciori, dar şi de dansurile tinerilor.

La final, cei prezenţi au parte de un bogat program artistic cu participarea mai multor ansambluri folclorice şi artişti din Maramureş. „Tânjaua de pe Mara” este cea mai mare manifestare populară din Destinaţia Eco-Turistică “Mara-Cosău-Creasta Cocoşului”, reuşind să adune anual mii de oameni, atât din ţară, cât şi de peste hotare.

Organizator: Primăria Ocna Șugatag cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș

Sursa: Graiul Maramureșului, ziar online http://www.graiul.ro/2016/05/07/tanjaua-de-pe-mara

57232 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.