Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Așezare geografică

La poalele dinspre nord ale Munților Gutâi, sub Creasta Cocoșului și la picioarele celor Trei Apostoli, se află  Piemontul  Gutâiului, ținutul dintre râurile Cosău și Mara. Între cele două râuri se află localitățile Budești, Sârbi, Călinești, Cornești, Ferești, Ocna Șugatag, Breb și Hoteni, parte din vechea Țară a Maramureșului. Se găsesc aici urme de locuire din epoca bronzului (mileniile III-II î.Hr.).

Ţinutul dintre râurile Mara și Cosău este una din destinațiile preferate ale călătorilor prin vechea Țară a Maramureșului. Toți cei care ajung aici sunt fermecați de mozaicul de habitate naturale și seminaturale, cuprinse ca între două brațe de râurile Mara și Cosău.


Râul Mara, afluent al Izei, izvorăște de sub Vârful Iezurile din Munții Igniș, are o lungime de 40 de km și, după cum susţin unii etimologi, ar putea fi sursa denumirii Maramureșului. Dinspre Piemontul  Gutâiului, Mara adună afluenții Valea Mare, Breboaia cu Valea Sunătoarelor și Valea Caselor, Dărasca, Cosăul și alte pârâuri.


Râul Cosău, afluent al Marei, își trage obârșia de sub culmile Sermetieșului din Izvorul Călinii și de sub Prislop, din Izvorul Negru. În amonte de Budești, râul este cunoscut și sub denumirea de Valea Mare. Cosăul adună apele afluenților Sâva, Oanța, Râușor, Grua și Valea Popii.
Cursurile de apă din această zonă nu sunt poluate chimic, ceea ce face din ţinutul dintre Mara şi Cosău un loc de stabilitate ecologică pe termen lung.


Întregul ținut e străjuit dinspre miazăzi de Munții Gutâi, care fac parte din șirul munților vulcanici Țibleș – Gutâi - Oaș din vestul Carpaților Orientali. Sunt alcătuiți din roci vulcanice și revărsări de lavă acoperite cu păduri de foioase și conifere, dar și cu pășuni, înspre partea superioară. Masivul Gutâi este traversat de șoseaua națională DN 18, ce face legătura între Sighetu Marmației, pe Mara, cu orașul de reședință a județului - Baia Mare, peste Pasul Gutâi (987 m altitudine), dar îl traversează și drumul județean DJ 109 F de pe  Cosău, care trece prin Budești spre Cavnic peste Pasul Neteda (1.055 m altitudine), unde este hotarul dintre Munții Gutâi și Munții Lăpușului. Cel mai înalt pisc este Vârful Gutâiul Mare, cu o înălțime de 1.443 m.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.