Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Biserica cnezială Giuleşti

Biserica cnezială din comuna Giuleşti este cea mai veche biserică de piatră din Maramureș, a fost descoperită în urma cercetărilor arheologice desfășurate la Giulești, pe  valea Marei, în 1967-1968.

Temeliile vechii biserici de piatră din Giulești se află lângă biserica actuală, situată pe terasa din centrul satului. Biserica a avut mai multe faze de construcție.

Prima fază datează monumentul la sfârșitul sec. al XIII -lea - începutul sec. al XIV - lea  și face parte din tipul de biserici-sală fiind compusă dintr-o navă dreptunghiulară și o absidă semicirculară, cu dimensiunile exterioare de 15 m /7,20 m.

În faza a doua, la sfârșitul sec. al XV – lea – începutul sec. al XVI – lea, se adaugă un turn clopotniță de formă dreptunghiulară (4,80 m / 3,20 m) pe latura de vest a navei și trei contraforturi.

Ultima fază de construcție, datată la începutul veacului al XVII – lea, a constat în adăugarea altor patru contraforturi pe cele două laturi lungi ale navei vechi și a unui pronaos pe latura de vest, unde s-a înglobat în plan și turnul clopotniță.

 

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.