Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” - Hoteni

În Hoteni, sat legat istoric de exploatarea sării de la Ocna Șugatag, prima biserică de lemn este atestată în anul 1751, cu ocazia vizitei canonice a episcopului de Muncaci, însă ea probabil este mai veche. Mai apoi este atestată şi o biserică adusă din satul Budești. Actuala biserică se află în centrul satului, pe deal, și are hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril.

Biserica datează din anul 1657 și a fost adusă din Slatina, actualmente în Ucraina, în anul 1895. Această mutare a bisericii dovedeşte legăturile ce existau între satele din vechea Țară a Maramureșului. Planul bisericii se compune din cele trei încăperi obișnuite, altar poligonal, naos dreptunghiular acoperit cu o boltă semicirculară și un pronaos tăvănit deasupra căruia se ridică turnul-clopotniță. Interiorul bisericii este decorat cu ștergare și icoane vechi sau noi.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.