Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Biserica „Sf. Nicolae” - Budești Susani

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budești Susani a fost ridicată în anul 1760, pe locul unei biserici mai vechi. Biserica a avut un plan de construcţie obișnuit monumentelor din secolul al XVIII-lea, fiind compusă din altar poligonal decroșat, naos acoperit cu boltă semicirculară și pronaos tăvănit.

Pronaosul a fost alungit în secolul al XIX-lea, motiv pentru care are astăzi o proporție diferită de alte monumente religioase din secolul al XVIII-lea. Acoperișul unitar pe navă și altar are poală dublă. Interiorul bisericii păstrează în bune condiții pictura murală realizată de Alexandru Ponehalschi din Berbești în anul 1760 și de Radu Munteanu din Ungureni, Țara Lăpușului, în anul 1793.

Printre obiectele de cult mai vechi din patrimoniul bisericii se află cărți de cult, icoane vechi, de exemplu două icoane prăznicare, „Nașterea lui Iisus” și „Întâmpinarea Domnului”, precum și o icoană a Sf. Mucenice Paraschiva, toate fiind pictate de un meșter anonim venit din Moldova în jurul anului 1550.

Biserica adăposteşte și o colecție de icoane pe sticlă, în stilul celor de la Nicula și Iernut, dar și icoane care, potrivit unei tradiţii, provin chiar din Maramureș.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.