Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Biserica „Sf. Nicolae” - Sârbi Josani

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Sârbi Josani datează, probabil, din anul 1665, așa cum este amintit într-o inscripție pe un Triod din 1702. Absida altarului are formă poligonală, decroșată, naosul este acoperit cu boltă semicirculară, pronaosul tăvănit, deasupra căruia se ridică turnul clopotniță. Acoperișul este în pantă cu streașină dublă.

De jur-împrejur, biserica este cuprinsă de un brâu de frânghie răsucită, reprezentând brâul protector al Maicii Domnului. În interiorul monumentului nu se mai păstrează pictură murală.

Mai sunt câteva icoane din secolul al XVIII-lea, printre care icoana „Maica Domnului cu Pruncul” și icoana „Deisis”, ambele pictate de Radu Munteanu din Ungureni în jurul anului 1775. Ușile împărătești din anul 1764 sunt sculptate și pictate de Alexa Zugravul din Berbești.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.