Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Casa memorială „Ilie Lazăr” – Giuleşti

Casa memorială „Ilie Lazăr” din comuna Giuleşti este situată la ieșirea din sat, la stânga podului peste Mara, nr.292, casa este conservată in situ și face parte din patrimoniul Muzeului Maramureșean Sighetu Marmației.

Monument de arhitectură tradițională maramureșeană specifică caselor nemeșești / boierești, casa a fost construită în anul 1826, în tehnica ”blockbau” din bârne rotunde de molid, cu tălpile de stejar. Are un plan evoluat cuprinzând șase încăperi, o ”șatră” – prispă cu stâlpi și arcade. Acoperișul este înalt, în patru ape, acoperit cu draniță.

În această casă, Dr. Ilie Lazăr a convocat, la 28 noiembrie 1918, delegații maramureșeni pentru a pleca la Alba Iulia unde se va semna unirea Maramureșului cu România.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.