Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Case din zonă

Intră, nu te sfii! Treci de poarta-strajă! Vei găsi oameni primitori, care îți vor deschide casa lor cu bucuria de a avea oaspeți. „Dacă nu ai oaspeți, înseamnă că nu ești văzut, nu te caută nimeni...”, s-a spus mereu prin sat. Aici oamenii se cunosc între ei, își știu neamul întreg, au bucurie de oaspeții pe care îi primesc în casele noi, construite din sudoarea muncii lor, sau în casele vechi din lemn moștenite de la bătrâni. Locuința este un însemn prin care se spune despre fiecare om care este locul pe care îl ocupă în comunitate.

Chiar și casele bătrânești au un „târnaț”, adică o prispă mare și largă, o tindă, o cămară, dar și două camere sau „case”, cum li se mai spune aici. Prima este  camera de toate zilele și cealaltă încăperea festivă. Pe vremuri doar nemeșii aveau astfel de case mari, din lemn, de aceea se și numesc acum „case nemeșești”.

Casele de aici sunt construite din lemn de brad, iar cele mai vechi din lemn de stejar, îmbinând bârnele. De la un capăt la altul, locuința e străbătută de o grindă lungă, suport principal pentru acoperiș. Este „meșter grindă”, locul unde se pun lucruri de preț, vase frumoase sau busuioc să protejeze casa. Aici se înscria, odinioară, numele gazdei sau stăteau documentele importante pentru familie. Acoperișul, cu labirintul de grinzi, este făcut tot din lemn: straturi-straturi de „șiță” (șindrilă), adică scânduri înguste din brad, tăiate pe fibra lemnului, care se pun în mai multe rânduri pe casă. Ele se înnegresc în timp după multe ploi ori ninsori, dând un farmec aparte şi casei, şi uliţei din sat. Casele acoperite cu șindrilă nu au horn. Fumul iese liber în pod, unde se împrăștie peste tot. Așa se întărește lemnul, iar acoperișul poate rămâne așa chiar și zeci de ani, fără a fi nevoie să fie înlocuit.

Un ansamblu de case vechi se poate vedea venind în satul Sârbi dinspre Călinești pe partea dreaptă, de la numerele 85 la 108 şi în Budești, pe Ulița Puțului, ulița ce urcă din șoseaua  principală pe lângă Biserica „Sf. Nicolae” din Josani. Dar case vechi se întâlnesc în toate satele Budești, Breb, Sârbi sau Hoteni.

În Breb, pe Uliţa Casălor se găsesc aşa numitele " case ale prinţului Charles " . Prinţul, care patronează fundaţia Mihai Eminescu, a vizitat Brebul în anul 2004.

Se întâlnesc şi case fără acoperiş de sindrilă, din cauza naţionalizării pădurilor în timpul comunismului care a făcut mai dificil să faci rost de lemn şi pentru casă, şi pentru acoperiș. Farmecul caselor de lemn este însă același. Iar confortul pe măsură! Vara e răcoare, iarna e cald. „Dacă știam că a fi așa friguroasă casa, de lemn făceam”, spunea o femeie care își construise, cu ani în urmă, o casă din cărămidă.

Casa și anexele casei

Casa țăranilor poartă amprenta veacurilor prin care au trecut, ca un simbol al statorniciei. Construite din lemn de brad, așezat pe o fundație de piatră, casele vechi cuprind două – trei încăperi și o prispă pe una, două sau chiar trei laturi. Acoperișul în patru ape s-a făcut din draniță (șindrilă).

Cea mai importantă anexă a gospodăriei este șura cu grajdul - ca expresie a economiei locale. Construite odinioară din lemn de brad, astăzi se zidesc din cărămidă sau bolțari. Se compune din grajdul pentru vite și șura pentru furaje. In imediata apropiere a casei este ”colejna” pentru lemnele de foc – o construcție de lemn pe patru stâlpi, doi în față mai înalți și doi în spate mai scurți, închisă doar în spate și, uneori, pe laterale.

Nelipsite în fiecare gospodărie sunt fântânile, plasate în general în grădinița florilor ‚ și au atașat un ”valău” - jgheab din lemn pentru adăpat vitele. Tot în grădină, lângă casă, este amplasat și ”coșarul” pentru porumb, confecționat din scânduri de brad, sau nuiele împletite, și acoperit cu draniță.

În imediata apropiere a grajdului, în grădină sunt ”șoproanele pentru fân”, construcție specifică zonei, formată dintr-un pătul din care se ridică patru stâlpi pe care se glisează acoperișul, în patru ape, în funcție de cantitatea de fân depozitată.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.