Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Pădurea Crăiasca

Între cele două văi de râu, pe raza comunei Ocna Șugatag, în imediata apropiere a stațiunii balneoclimaterice, s-a înfiinţat în anul 2000 o altă rezervație, Pădurea Crăiască cu o suprafaţă de 44 de hectare. Această arie naturală, situată la o altitudine medie de 485 m  conservă diversitatea biologică  şi asigură condiţiile naturale de desfăşurare a unor activităţi de educaţie, recreaţie şi cercetare ştiinţifică. Aria protejată se află în custodia Direcţiei Silvice Maramureş.

De interes este asocierea deosebită de specii, cum ar fi stejar pedunculat, larice şi gorun, diseminat întâlnindu-se cireş, tei, carpen, jugastru.

În pădure predomină stejarul pedunculat (Quercus robur), prezent prin exemplare monumentale, cu vârste de cca. 140 de ani, cu o înălţime medie a arborilor de 28-30 m și cu diametrul trunchiurilor de 60-64 cm. Se poate observa înlocuirea treptată a stejarului cu gorunul (Quercus petraea) și regenerarea carpenului.

Agenţiile turistice locale organizează deseori excursii tematice de descoperire a tainelor arborilor  în Pădurea Crăiască. Totodată, unele vizite ghidate ce pornesc din zonă conduc turiştii şi la alte arii protejate aflate în apropiere.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.