Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Satul Hoteni

Satul Hoteni aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna, staţiune balneoclimaterică, Ocna Șugatag. Este un sat mic situat pe valea Marei, între Hărnicești și Ocna Șugatag, pe drumul județean DJ 185, la 47 de km de Baia Mare, venind pe drumul național DN 18 prin Pasul Gutâi, la 23 km de Sighetu Marmației și la 9 km de Budești.

Satul Hoteni  este una din puținele așezări din Maramureș dezvoltate pe dealurile Piemontului Gutâi. Numele localității poate fi explicat pornind de la denumirea satului vecin Breb – „Hatpatak falva” (în limba maghiară). Din numele de cronică a brebilor (castorilor) „hod” sau „hot” derivă, poate, și denumirea Hotenilor. Şi aici brebii trăiau în hotarul satului în valea Dărasca, sau poate în Tăurile de la Hoteni.

Apoi, dezvoltarea satului s-a făcut odată cu minele de sare de la Ocna Șugatag. În anul 1910 satul avea 88 de case și o populație de 428 de locuitori. Astăzi sunt în jur de  100 de case și 350 de locuitori.

Monumente istorice: Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” (1657).

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.