Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Satul Breb

Satul Breb, așezat pe valea prietenoasă a pârâului Breboaia şi la poalele versantului nordic al Munților Gutâi , se află la 6 km de comuna sa, stațiunea  Ocna Șugatag, la 27 de km de Sighetu Marmației și 54 de km de Baia Mare. Accesul se face printr-un drum local, la 1 km de drumul județean DJ 109 F.

Satul Breb cuprinde teritorii care în epoca medievală făceau parte din Cnezatul Marei și apar în documente sub denumirea Breb, Copăciș (sau Copăceni) și Valea Mare. Prima atestare scrisă datează din 20 martie 1360, când regele Ludovic I de Anjou îi recunoaște lui Dragoș, fiul lui Giula, proprietatea asupra moșiilor Brebu, Copăciș, Slatina (actuala Ocna Șugatag), Desești, Hărnicești și Sat Șugatag.

Denumirea localității în documentele veacurilor XIV- XV era aceea de „Valea Brebului”. „Breb” este denumirea castorului european (Castor fiber), rozător adaptat vieții acvatice, dispărut între timp de pe aceste meleaguri, dar a cărui memorie se păstrează prin toponimul satului. Mai multe documente din veacurile XIV-XVI povestesc despre acest sat și familiile care l-au stăpânit.

În veacul al XIX-lea aici funcționa o școală confesională, iar în anul 1880 ia ființă Corul plugarilor din Breb. Localitatea a fost cunoscută și pentru apele sale sulfuroase. Până în anul 1918 se mai puteau vedea băile de aici, unde se spune că ar fi venit și împăratul Iosif al II-lea al Austro-Ungariei. La începutul secolului al XX-lea, în anul 1910, satul  avea 366 de construcții și 1.690 de locuitori.  Astăzi în Breb sunt 500 de case și 1.500 de  locuitori.

Prinţul Charles a vizitat satul în 2004, însoţit de reprezentanţi ai Trustului Mihai Eminescu, prin al cărui proiect trei case vechi de lemn au fost aduse în Breb şi restaurate, putând fi văzute pe Uliţa Casălor.

William Blacker, unul dintre reprezentanţii Trustului Mihai Eminescu, este un britanic mai faimos printre locuitorii Brebului chiar şi decât prinţul Charles. William a trăit ani buni în Breb începând cu anii 90, devenind în timp “de-al locului”.  W. Blacker a publicat “Along the Enchanted Way: a Story of Love and Life in Romania”, o carte în care descrie Brebul cu multă emoţie şi îl promovează într-un fel ales, mai bine decât a reuşit să o facă oricine altcineva.

Monumente istorice: Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” (1531); Ansamblul Bisericii „Sf. Arhangheli”, care include cimitirul, casa parohială (1904) și portița (copie după originalul datând din anul 1790 şi aflat la Muzeului Satului din Sighetul Marmației).

 

57232 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.