Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Satul Sârbi

Satul Sârbi aparține de comuna Budești. În veacul al XIV-lea satul a făcut parte din Cnezatul Văii Cosăului, fiind cunoscut sub denumirea de Balotești, și era stăpânit de urmașii lui Locovoi. În anul 1405 intră în posesia lui Vințe, fiul lui Bud. Probabil satul s-a format din contopirea satelor Balotești și Cămârzana, amintite în diploma din anul 1405.

Prima mențiune a numelui „Sârbi” este din anul 1459. Peste veacuri, comunitatea se dezvoltă, ajungând să numere, în anul 1910, 226 de clădiri și o populație de 1.035 locuitori. Astăzi Sârbi are 300 de case și 850 de locuitori.

Monumente istorice: Biserica de lemn „Sf. Nicolae” – Sârbi Josani (1665); Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” – Sârbi Susani (1667).

57048 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2020 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.